Derfor er det vigtigt med en god monitor til din pc eller bærbar computer

Uanset om du bruger din computer til arbejde på kontoret, arbejder hjemmefra eller bruger din computer til at spille på, er det vigtigt med en god monitor. 

Til kontorbrug bør man kigge på panel typerne og hvilke modeller der er velegnet til mange timers arbejde foran skærmen, det er gældende uanset om du laver forskellig type kontoropgaver eller bruger mange timer på at skrive dokumenter eller kigger på grafer. 

Mange mennesker handler også med aktier og kigger på mange grafer og tal i flere timer i sin fritid. 

Til gaming er ting som hertz og størrelse førsteprioritet, man kan have en nok så hurtig computer med et nok så kraftigt grafikkort, men i sidste ende er det skærmen man sidder og kigger på, responstid er utrolig vigtig i for eksempel skyde spil som Counter Strike og Valorant. 

Til kontorbrug er muligheden for at hæve og sænke skærmen også vigtig i forhold til ergonomi og arbejdsstillinger, ligeså er det for nogen vigtigt at kunne rotere skærmen så den vender vertikalt, det er især velegnet til arbejde i dokumenter med lange tekster og excel ark. 

Flere skærme eller en af de nye ultra wide typer? 

Udvalget af de nye modeller som er ekstra bredde og ofte curved bliver stadig større og større, de kommer med en lang række fordele vi ikke har været vant til, men man skal gøre op med sig selv om hvilken type der er vigtigst for netop det brugsmønster man har. 

En klar fordel med de her nye typer skærme er at det fylder mindre på skrivebordet, og muligheden for at splitte den store skærm op i 2 bliver nemmere og nemmere med funktionerne i Windows for eksempel, der findes også forskellige software muligheder til netop dette brug. 

I Windows kan man nemt have en browser og et dokument kørende side om side ved hjælp af Windows tasten + pil til venstre eller højre, med denne funktion “snapper” man det vindue man sidder i til enten den ene eller anden side. 

Med 2 skærme bliver det dog lidt mere “stationært” så når man skifter mellem flere forskellige programmer eller faneblade er de mere fastgjort til den ene eller anden monitor, når først man har flyttet dem rundt en enkelt gang, det gør tiden mindre med at rode rundt med vinduerne kontra den måde det fungere med en enkelt ultrawide monitor. 

hvilke modeller findes der så ? 

Der findes selvfølgelig et hav af muligheder, så hvordan finder man så den rigtige? 

Der er simpelthen ikke andet for end at bruge lidt tid på at undersøge markedet, det er dog tid der er givet godt ud, for det er trods alt mange timer man sidder foran skærmen i disse tider, og typisk holder en monitor rigtig mange år før den går i stykker og trænger til udskiftning. 

Først og fremmest skal man kigge på hvad størrelse man skal gå efter, og om man ønsker en stor, eller flere mindre størrelser. 

Afstanden man sidder fra skærmen eller skærmene har også noget at sige, det hjælper ikke at sidde med en 49” hvis ens skrivebords dybde gør man sidder alt for tæt på, det resultere hurtigt i dårlig billedkvalitet og ondt i nakken hvis man skal sidde og dreje hovedet konstant. 

Har man et skrivebord på en typisk dybde på 60 cm og ønsker 2 skærme er en 24” model et godt valg. 

Til kontor brug eller almindelig brug laver Dell blandt andre nogle rigtig fine skærme til en overkommelig pris. 

Dell P2419H kunne for eksempel være et rigtigt godt bud

Se dagsprisen hos Proshop her:

https://www.proshop.dk/Skaerm/Dell-24-Skaerm-P2419H-Sort-5-ms/2667225

Her får man en god allround monitor som har hæve sænke funktion i foden, et såkaldt IPS panel og muligheden for at rotere skærmen rundt så den står vertikalt. 

Den har også tilt så skærmen kan tiltes i en behagelig vinkel, folk der er vant til at arbejde på bærbare computere til dagligt foretrækker typisk at have skærmen en smule tilbagelænet i toppen så den ikke står helt lige. 

Foruden disse funktioner yder Dell 3 års garanti på denne model, hvilket altid er en god ting taget i betragtning at elektronisk udstyr desværre kan fejle efter et stykke tid. 

Har man mere og plads og ønsker en større størrelse findes denne model også i en 27” model som blot hedder P2719H i stedet

Se dagsprisen hos Proshop her:

https://www.proshop.dk/Skaerm/Dell-27-Skaerm-P2719H-Sort-5-ms/2667227

Ønsker man en større opløsning, hvilket især er at foretrække med arbejde i excel findes der en variant ved navn U2719D

Se dagsprisen hos Proshop her:

https://www.proshop.dk/Skaerm/Dell-27-Skaerm-UltraSharp-U2719D-Sort-5-ms/2682907

Denne model kører med 2560*1440 i opløsning kontra almindelig Full HD (1920*1080) på de førnævnte modeller. 

Uanset model type er der mange mennesker der ønsker endnu mere fleksibilitet end det foden fra producenten tilbyder, og der findes derfor et stort udvalg af monitor beslag med arme som kan monteres på enten skrivebordet eller på væggen, således man kan justere positionen af skærmene yderligere.

Er man derimod ude efter en af de såkaldte Ultra Wide monitors findes der selvfølgelig der også et hav af muligheder.

Et eksempel kunne her være Dell U3419W.

Dette er en 34” Curved skærm – hvis man splitter billedet føles det lidt som at have 2 stk. 24” monitorer kørende.

En fordel denne model også har er at den kommer med indbygget USB-C tilslutning som gør man med et enkelt kabel kan få tilsluttet sin bærbare computer hvis den er af nyere dato, den virker også med Macbook. 

Man kan tilslutte sin mus og tastatur direkte i skærmen og kan derfor nemt og bekvemt tage sin bærbare computer til og fra kontoret som man lyster.

Denne model kommer også med 3 års garanti ligesom de andre Dell modeller tidligere nævnt.

Se dagsprisen hos Proshop her:

https://www.proshop.dk/Skaerm/Dell-34-Skaerm-UltraSharp-U3419W-Sort-5-ms/2680568

Fordelen med at skærmen kurver er at størrelserne på disse skærme er så store at det gør det nemmere at overskue arbejdet uden at skulle dreje hovedet for meget. 

Ulempen med denne type skærm er typisk at de kurvede modeller oftest kommer med anden panel type end de traditionelle skærme, ovenstående model er dog med IPS, men det er sjældent man finder det i de billigere Ultra Wide monitor modeller.