Optimer dit hjemmekontor med mere skærm areal

I disse tider med mere og mere hjemmearbejde, efter Corona tiden, arbejder flere og flere virksomheder med hybride arbejdspladser, hvor arbejdet både foregår på selve arbejdspladsens kontor men også på hjemmekontoret. 

Foruden decideret arbejde, bruger flere og flere mennesker også mere tid på computeren derhjemme, mange handler med aktier som aldrig før, og bruger tid foran computeren på at læse analyser, regnskaber med mere på de virksomheder de overvejer at investere deres penge i, mange investere også i kryptovaluta.

Der er også mange mennesker der bruger computeren til at handle ind, både dagligvarekøb men også større indkøb af elektronik, byggematerialer og lignende. 

Så at forbedre hjemmekontoret gavner altså ikke kun det decideret arbejde der skal udføres på computeren, men også tiden man bruger på private gøremål. 

Nogle arbejdspladser tilbyder måske medarbejderen det udstyr de har måtte have brug for på hjemmekontoret men mange gør ikke foruden den bærbare eller stationære computer arbejdspladsen stiller medarbejderen til rådighed. 

Flere skærme, eller en enkelt stor skærm? 

Med ovenstående i mente kan det være en kæmpe fordel at have mere eller dynamisk skærm areal til rådighed når man bruger tiden foran computeren.

Nogle foretrækker flere skærme, enten 2 eller flere på samme computer, mange har på deres arbejdsplads 2 skærme til rådighed.

Men det er ikke alle der har den fysiske plads til flere skærme, eller økonomien til at købe flere skærme, og eventuel docking station for at kunne tilkoble flere skærme til en enkelt bærbar computer. 

En mulighed her kunne være en af de nyere typer monitor der er blevet vældig populære på det sidste, en såkaldt Ultrawide monitor. 

Disse skærme er ekstra brede, og i størstedelen af tilfældene også med buede paneler. 

Dette er for at optimere betragtningsvinklen og for man ikke skal dreje hovedet for meget for at se fra den ene ende til den anden på skærmen. 

En fordel ved at bruge en af disse typer skærme er også man ingen ramme har i midten som man har hvis man har 2 skærme stående side om side. 

Nedenstående viser det ekstra skærmareal man får ved at have en 34” ultrawide montitor kontra en “almindelig” 24” monitor. 

Man kan sammenligne forskellige størrelser på www.displaywars.com hvor ovenstående er lånt fra.

Brugen af disse skærme skærper hastigheden ved multitasking og når man først lære at at justere vinduerne rundt, enten ved brug af windows funktionerne, eller decideret software vil man hurtigt vænne sig til at arbejde på dem.

Personligt har jeg ved mit arbejde altid et regnskabsprogram, Outlook, og en browser åbent på samme tid, der kører også tit korrespondancer med kolleger via Microsoft Teams. 

På en Ultrawide monitor vil man ved dette brug opdele skærm arealet i nogle zoner ved hjælp af software, eller “pin” vinduerne med genvejstasterne i windows, blandt andet med Windows knappen + pil til højre eller venstre, således vil man nemt have 2 applikationer eller browservinduer kørende side om side. 

Personligt har jeg valgt en 34” Ultrawide monitor til mit hjemmekontor da mit skrivebord ikke er så dybt og bredt. 

Så jeg ville have svært ved for eksempel at have 2 stk. 24” eller 27” stående uden at sidde for tæt på og have for lang afstand fra den ene til den anden hvilket ville udfordre min nakke og øjne. 

Der er altså også noget ergonomisk at tænke på når man vælger sin monitor opsætning. 

Mange monitor modeller i dag fås med standere der kan hæve og sænke skærmen, samt tilte og dreje. 

Hvad skal man kigge efter når man er på udkig efter en ny monitor? 

Først og fremmest skal man undersøge hvilke tilslutningsmuligheder man har til rådighed, de fleste bærbare computere kan kun kobles til en enkelt skærm, medmindre man anvender en dockingstation. 

Nogle har måske også brug for at flere personer i husstanden skal benytte hjemmearbejdspladsen med hver sin computer, eller muligheden for at skifte mellem arbejdscomputeren og deres private computer. 

En fordel for dem der har flere bærbare computere af nyere dato der skal tilkobles er enten en dockingstation som passer til flere typer bærbare computere eller en monitor med indbygget dockingstation således der kun skal kobles et enkelt kabel mellem computer og monitor, og at tastatur, mus og eventuelt headset eller højtalere kan forbindes direkte til skærmen. 

Nogle af disse modeller har også mulighed for daisy chain – hvilket gør det muligt at koble en ekstra skærm direkte til den skærm der er tilsluttet den bærbare computer, disse har typisk betegnelserne daisy chain eller en Displayport-Out / udgang.

Med disse behøves der altså ikke en dockingstation for at få 2 skærme på en bærbar computer, det kræver dog typisk at computeren har USB-C eller Thunderbolt port.

Og så skal man være opmærksom på at der desværre er nogle begrænsninger ved nogle Macbook modeller som gør ovenstående ikke kan lade sig gøre. 

Dernæst vil jeg anbefale at kigge på modeller der bliver produceret af anerkendte producenter. 

Man går aldrig galt i byen med Dell, HP, Lenovo, LG og Samsung, men disse producenter laver også billige og tarvelige modeller så det er vigtigt man kigger på hvilke specifikationer modellerne har inden man køber. Jeg har et par eksempler i en anden post her

Udover at finde en model der passer i størrelsen, og med en fod der gør det muligt at justere højde, vinkel osv. – er der også stor forskel på opløsningen, men også typen af panel. 

Sidstnævnte er vigtig da der findes mange typer, og nogle har bedre farver end andre, nogle er også mere behagelige at sidde foran i mange timer end andre. 

Generelt set vil jeg anbefale at gå udenom alle de modeller der er henvendt til gaming, medmindre hjemmekontoret også skal bruges til spil i fritiden. 

Dette er grundet mange af disse modeller er med paneler der er optimeret til spil, som lav responstid, men den type paneler ofre typisk billedkvalitet, farvegengivelse og teknologier der afhjælper trætte øjne, for at opnår disse responstider.

Anvendes der en dockingstation kan man desuden typisk ikke få gavn af de højere hertz frekvenser som gaming skærmene tilbyder.

Man skal også tænke på hvilket brugsmønster man har, der er fordele og ulemper med forskellige størrelser og monitors, alt efter om du skal bruge meget tid på tekst, excel eller du laver meget grafisk arbejde. 

Kigger du efter en traditionel monitor med 16:9 format som er den mest gængse type vil jeg klart anbefale at finde en model med IPS panel, og gerne med betegnelserne flicker free eller low blue light filter, som forhindre dine øjne i at blive trætte eller tørre grundet blålys.

ved 27” eller større vil en opløsning på minimum 2560*1440 være at foretrække. 

Kigger du efter en Ultra Wide monitor er opløsningerne lidt mere kringlet at gennemskue men som hovedregel så gå efter så høj opløsning som muligt inden for budgettet, gerne minimum 3440*1440.