Raspberry på liggende på bærbar computer

Stimuler børns kreativitet med IT

Hvis dit barn er kreativ men også interesseret i at spille computer og generelt bruger meget tid med tablets, spillekonsoller eller lignende så kan du måske få dem til at lave noget andet end bare “pjat” 

I de fleste folkeskoler introduceres børnene for programmering i IT timerne.

De fleste anvender MicroBIT – som er en lille printplade man kan tilslutte en computer. 

Man “koder” nogle ting den lille MicroBIT skal foretage sig og overføre filen til den med et usb kabel, derudover findes der et hav af tilbehør, LED dioder, sensorer og meget mere man kan tilslutte Microbit. 

Link til Microbit https://microbit.org/

Et starter sæt ligger under 300 kr. 

Software

Scratch eller Makecode bruges typisk til at “programmere” i – det er nemt og intuitivt at bruge og nemt at lære – de forskellige hændelser og scripts vises i små talebobler som kan flyttes rundt alt efter hvilken rækkefølge de skal være i.

Man kan endda kode små Minecraft projekter i programmet som kan integreres ind i selve Minecraft spillet, som lader børnene “se” deres projekter i levende live inde i spillet. 

Mulighederne er mange, og man kan med Makecode også se selve Javascript koden som driver taleboblerne.

Skal dit barn lære at programmere? 

Interessen for programmering blandt børn er voldsomt stigende, og uanset om de vil være programmører i deres fremtidige karriere eller ej, så giver det rigtig god mening at børn får en forståelse for hvordan IT, computere og lignende fungerer – alle jobs i dag involvere computere, og meget teknologi er drevet af data og kode.  

Coding Pirates er en forening for børn der gerne vil lære – via deres hjemmeside kan man skrive sit barn op i de lokale foreninger som ugentligt mødes og koder sammen. 

Der er en masse frivillige involveret i projektet og det handler både om teknologi men også om fællesskab og fælles interesse for IT.. 

I de fleste afdelinger kan barnet vælge mellem 2 forskellige hold typer – den ene fokusere på at programmere spil og små hjemmesider, den anden fokusere mere på robot teknik – her er MicroBIT en stor del af undervisningen, da den kan være rygraden i rigtig mange robot projekter.

Generelt er sidstnævnte for dem der godt kan lide at have noget fysisk at rode med og se sin kode komme til live fysisk. 

For eksempel kan der kodes nogle frekvenser et LED light strip skal lave, som så kan indlæses ind på MicroBIT som kan styrere LED lyset uden computeren er tilsluttet. 

Mulighederne er uendelig mange, og når engang barnet er blevet rigtig dygtig til MicroBIT er Raspberry Pi et naturligt skridt på næste udvikling. 

Ligesom MicroBIT er Raspberry Pi også rigtig billig, både selve enheden men også tilbehøret. 

Raspberry på liggende på bærbar computer
Raspberry på liggende på bærbar computer

3D printere er begyndt at være nede i et prisleje hvor alle kan være med

Vil man udforske den lidt mere fysiske kreativitet kunne en 3D printer også være en mulighed.

Her findes et hav af software programmer til at tegne og designe de ting man kan printe.

Her er for eksempel en skabelon til at lave Minecraft våben som nøglering med en 3D printer.

https://www.thingiverse.com/thing:324077

Så hvis dit barn i forvejen interessere sig for teknologi og computere kan Coding Pirates måske være noget for dem, især hvis de er glade for IT timerne i skolen hvor de måske i forvejen har prøvet krafter med MicroBIT og kodning.