Wifi i det moderne hjem – Smart hjem

Det moderne hjem sætter større krav end nogensinde til dit netværk derhjemme, gradvis som internet hastighederne er blevet bedre og bedre, har folk også flere og flere apparater i hjemmet som skal på nettet. 

især Wifi delen bliver belastet på en helt anden måde end vi har været vant til tidligere. 

Mange enheder på netværket

I “gamle” dage havde den typiske husstand kun en eller 2 computere på netværket og et par smartphones, men den dag idag er det ikke uset at der er mange computere, smartphones, tablets og højtalere koblet på wifi. 

Udover de devices man typisk forbinder til wifi som bærbare computere og tablets, har langt de fleste en eller anden form for højttalersystem stående til streaming af musik. 

Sonos enheder er de mest velkendte indenfor wifi højtalere. 

Der streames musik, og film som aldrig før, det er ikke helt unormalt at have mindst 2 tv i husstanden som er på nettet for at kunne tilgå Netflix, viaplay osv. 

Så man kan sige der generelt set er et stigende antal enheder på wifi derhjemme, og flere og flere robotstøvsugere, robot plæneklippere med mere er også forbundet til wifi. 

Mange har efterhånden også overvågningskameraer sat op som også bruger meget trafik på netværket, til enten at lagre videofilerne lokalt eller uploade dem til en cloud tjeneste. 

undertegnede har selv over 20 enheder på netværket, omend de ikke alle er aktive på samme tid er det alligevel ret mange. 

markedet for routere og trådløse mesh systemer er steget voldsomt, det er klart, de små skod routere der medfølger når du bestiller internet fra en given udbyder er slet ikke gearet til den mængde enheder og trafik. 

Alt er online i dag. 

Har du børn i huset som er online på deres enheder kan det også være smart at kunne se hvad trafik der ryger ind og ud af dit netværk, og hvilke tjenester der er i brug. 

Det kan også bruges til at se om der skulle være nogen enheder på du måske ikke kan genkende, altså ubudne gæster. 

Ubiquiti Unifi Controller giver dig overblikket 

Ubiquiti er ingen ny spiller på markedet indenfor alt hvad der røre sig indenfor wifi udstyr. 

Deres nyeste produkt katalog kaldet Amplifi er en serie af produkter som er stabilt og som er rigtig nemt at sætte op. 

Det er dog i min optik ikke meget svære at opsætte deres Unifi produkter, som til gengæld giver langt større fleksibilitet og indstillingsmuligheder. 

Uanset hvad du vælger vil dit wifi netværk være skalerbart, da der altid kan tilføjes yderligere trådløse routere eller acces points til dit nuværende wifi. 

I Dashboard i unifi controlleren kan man se hvordan netværket har det. 

På nedenstående billede er der udover Wifi også koblet en kablet Ubiquiti USG router/firewall på. 

Unifi controller som viser overblikket over netværket
Unifi controller som viser overblikket over netværket

Den kan bruges til at adressere ip adresser, ændre DNS og opsætte sikkerhedsprotokoller som advare hvis der sker noget udenfor normen på dit netværk. 

Under klient delen kan man se hvilke enheder der er koblet på det kablede netværk og på wifi som er drevet af de 2 Access Points som jeg har kørende derhjemme, som er modellen der hedder UAP-AC-PRO.

Unifi Controller som viser overblikket over klienter der er tilsluttet netværket
Unifi Controller som viser overblikket over klienter der er tilsluttet netværket

Unifi Controlleren køres på din computer og for at den kan logge statistikken skal den kører i baggrunden, alternativt kan man købe en Ubiquiti Cloud Key som sættes i en router eller switch på netværket, som så kører Unifi controlleren.

Så behøver den ikke køre på en computer, og kan også tilgås fra en App på en smartphone. 

Det er dog ikke en nødvendighed for at have Ubiquiti netværket kørende, det er udelukkende for at kunne gemme statistikken på netværket. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.